Ridicata în secolul XIV de catre o colonie genoveza, la unul dintre vadurile cele mai favorabile trecerii Dunarii de Jos. Asertiunea se baza pe supozitia ca numele ar fi fost un derivat de la sfântul patron al Genovei, San Giorgio. S-a stabilit ulterior ca afirmatia este nefondata, iar N. A. Constantinescu a propus derivarea numelui de la "un întemeietor de sat cu numele de Jurj, Giurge sau Giurgiu"
Trasatura esentiala a regiunii Sud Muntenia este reprezentata de impartirea acesteia in doua sub – arii cu caracteristici geografice si socio-economice diferite:
-partea de nord a regiunii ( judetele Arges, Dambovita si Prahova) se caracterizeaza printr-un grad ridicat de industrializare . Forme de turism practicate : turism montan (drumetii montatne, alpinism, sporturi de iarna,excursii in imprejurimi) turism de recreere si agrement , turism de faceri, turism cultural – istoric, balneoclimateric,odihna si recreere,etc.
– partea sudica a regiunii ( judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita si Teleorman) este o zona traditional subdezvoltata , reprezentand al doilea areal de mare saracie din Romania. Aceasta zona se caracterizeaza prin preponderenta populatiei ocupata in agricultura . Forme de turism practicate : cultural, monahal, agroturism, turism de croaziera.
Comparativ cu zona de nord , zona de sud a regiunii si in speciala zona riverana fluviului Dunarea detine un potential turistic neexploatat suficient pana in prezent , dar care in timp, prin investitii si printr-o mai buna promovare poate deveni o alternativa la turismul clasic montan.